Sport en Bewegen – Sportievelingen – Urban Sporters

Urban sporters

Urban sports zijn disciplines die getoond worden in de bebouwde omgeving.

Bijna de helft van de urban sporters beoefent de discipline in de straat of buurt waar ze wonen en een kwart op pleintjes in de buurt. Verplaatst wordt zeker naar uitdagende urban settings, urban sports parken, events en andere steden.

Gezien het ongebonden karakter van de sport is het moeilijk om na te gaan hoeveel urban sporters er zijn in nederland. Een schatting van 250.000 urban sportbeoefenaars in noord-brabant voor het jaar 2017 wordt gegeven in het ambitieplan urban sports & culture brabant 2018-2020 (2018).

WIST JE DAT…

Urban sports die naast freerunning, bmx en skateboarden tot de discipline worden gerekend zijn inline skating, urban climbing en klimmen/boulderen, street basketball, stuntstep, longboard, tricking, calesthenics en slackline slackline (Ambitieplan Urban Sports & Culture Brabant 2018-2020, 2018). De aansprekende urban sport parkour kan misschien wel meer gezien worden als een discipline, een ‘art of movement’ waarin de beoefenaars de term sport juist afkeuren vanwege het competitieve gehalte met formele competities (Gilchrist & Wheaton, 2011). Een afgeleide van parkour is freerunning waar de nadruk ligt op esthetiek en expressiviteit in de beweging waar parkour draait om efficiëntie en veiligheid (Derakhshan & Machejefski, 2015).

BMX freestyle en skateboarden (park en street) debuteren als Olympische sport op de Olympische spelen van Tokyo 2020. Lees vooral verder op www.Tokyo2020.org om meer te leren over deze sporten en kennis te maken met de venues waar deze sporten plaatsvinden.

Wil je meer weten over Urban sporters? Klik hier

TIPS

  • Wanneer je faciliteert kies voor een juiste locatie, passend bij de identiteit van de urban sport en streef een duurzame oplossing na
  • Zorg voor verbinding en begrip tussen de urban sporters en andere gebruikers van de openbare ruimte
  • Een nieuwe generatie urban sporters heeft een intrede gedaan, de sport wordt meer gemeengoed
  • Luister vooral wat er speelt en waarmee geholpen kan worden
  • Velen zien urban sport als een discipline zonder de elementen van competitie en sport

“vroeger had ik skeelers maar sinds ik het board van mijn neef kreeg ben ik nooit meer geswitcht. Ik ga altijd naar het urban park bij de stad, daar zijn mijn vrienden en ook klasgenootjes. Veel gaat om de gezelligheid, een beetje hangen en bijpraten”

Alisa
17 jaar oud, skateboarder