Sport en Bewegen – Sportievelingen – Sportieve wandelaars

Sportieve wandelaars

De helft van de wandelaars vertrekt vanuit huis (nso, 2017). Er is nagenoeg geen vertrek van buiten de eigen gemeente en één op de twee wandelaars volgt vaste eigen en niet beschreven route(s).

De bereikbaarheid en aanduiding van de route I.C.M. De natuurlijke en/of culturele route is van belang. Met de hoeveelheid verkeer dient rekening te worden gehouden.

Wanneer gesport wordt doet in januari 2021 één op de vier aan wandelsport (noc*nsf, 2021). Er wordt gewandeld door een breed publiek. Onderscheid kan gemaakt worden middels wandelleefstijlen zoals een avontuurlijke of georganiseerde wandelaar (wandelnet & samr, z.D.)

WIST JE DAT…

De wandelsport is de meest gegroeide sport in de laatste jaren. Van 1.675.000 Nederlanders in 2013 naar 2.450.000 Nederlanders in 2018 (Korbee et al., 2018) en 2.530.000 Nederlanders in 2019 (NOC*NSF, 2019). Tijdens de periode van intelligente lockdown in 2020 is het aandeel Nederlanders dat de wandelsport beoefent van 19% in mei 2019 gestegen naar 26% in mei 2020 (NOC*NSF/IPSOS, 2020). Maar liefst 96% wandelt regelmatig tot dagelijks tijdens de (thuis)werkdag (Wandelnet, 2021). Wandelen wordt al langere tijd gezien als sport waarbij wandelaars gemotiveerd worden omdat ze zelf kunnen bepalen wanneer ze gaan wandelen en omdat het wandelen in de buitenlucht plaats vindt (NSO, 2017).

De interventie NEW.ROADS richt zich op ouderen die in lage SES buurten wonen, het wandelgedrag wordt bevordert door het beweegvriendelijker maken van de fysieke en sociale omgeving. Lees hier meer over de interventie NEW.ROADS.

Wil je meer weten over wandelen en de verschillende type sportieve wandelaars? Klik hier

TIPS

  • Wanneer je de wandelaar wilt faciliteren middels bv. Routes ga dan uit van zeer verschillende motieven en drijfveren (zie de wandelleefstijlen)
  • Zorg op de routes dat de wandelaar iets nieuws kan ontdekken
  • Ga voor een combinatie tussen zien en tot rust komen
  • De routes zijn makkelijk te vinden, rustpunten zijn ingebouwd en de bereikbaarheid is goed
  • Overlast van andere weggebruikers of geluidsoverlast is beperkt

“Na jarenlang teamsport te hebben gedaan ben ik door blessures gestopt en gaan wandelen. Dit bevalt me uitstekend, ik stap stevig door en probeer in ongeveer 2 uur een flink aan kilometers te maken. Dit is voor mij ook echt sport, naar de route kijk ik niet zo maar ik moet wel door kunnen ”

Theo
53 jaar oud, 2x p.w prestatief wandelen ongeveer 2 uur