Sport en Bewegen – Sportievelingen – Buitenspelers

Buitenspelers

Kinderen hebben een voorkeur voor het spelen in het bos of de natuur, vervolgens op een schoolplein of grasveld. Fietsen doen kinderen het liefst, daarna klimmen, klauteren en zelf verzonnen spelletjes (Timmermans, Meinema & Snel, 2013).

Alle kinderen zijn vooral op zoek naar meer spannende plekken om te spelen en oudere kinderen willen mogelijkheden die bij hun leeftijd passen.

Volgens jantje beton (2019) spelen kinderen gemiddeld 8,4 uur per week buiten, 58% speelt minder buiten. Bijna tweederde van de kinderen speelt in de eigen tuin, de helft in de buurt en 45% in een speeltuin. Naarmate kinderen ouder worden spelen jongens iets minder buiten. Maar over het algemeen spelen jongens vaker buiten dan meisjes ((dellas, van den dool & collard, 2018).

WIST JE DAT…

Jonge jongens spelen het meest buiten en jonge meisjes het minst, daarnaast spelen jonge kinderen evenveel buiten als oudere kinderen  (Dellas, van den Dool & Collard, 2018). Kinderen uit niet stedelijke gebieden spelen 2u per week meer buiten dan kinderen uit sterk stedelijke gebieden. 1 op de 5 kinderen uit die stedelijke gebieden zou wel meer buiten willen spelen (Timmermans, Meinema & Snel, 2013).

Uit onderzoek Jantje Beton (2019) blijkt dat 15% van de kinderen nooit buiten speelt. Redenen waarom de kinderen niet buitenspelen ligt in de helft van de gevallen aan de digitale speelmogelijkheden.

Ouders geven vooral aan dat buitenspelen belangrijk is omdat de kinderen in de buitenlucht zijn, bezig zijn met hun fysieke ontwikkeling en actief bezig zijn (Jant Beton, 2019). Buitenspelen maakt kinderen vrolijk en blij en oudere kinderen geven aan dat buitenspelen sterk en gezond maakt (Timmermans, Meinema & Snel, 2013).

Het investeren in speeltuinen betaalt zich uit, de jaarlijkse kosten bedragen ongeveer 25 miljoen maar de sociaal maatschappelijke baten lopen op tot 52 miljoen euro voor heel Nederland (Ecorys/Jantje Beton, 2020).

Wil je meer weten over de buitenspelers? Klik hier

TIPS

  • Faciliteer buitenspeel afspraakjes
  • Ga in gesprek met de gemeente om de speelplaatsen te behouden en meer af te stemmen op de wensen van de kinderen
  • In onderhoud van speeltuinen kan de buurt ook participeren
  • Zorg er met buurtgenoten voor dat de buurt een veilige omgeving is om in te spelen.
  • Stimuleer ouders om met de kinderen buiten te spelen en laat ze niet verleiden door het gemak van de digitale speelmogelijkheden.
  • Geef aan dat een regenjas en laarzen spelen in minder goed weer prima mogelijk maken

“ik ben telkens voornemens als ik Luc uit school haal om buiten te gaan spelen. Helaas vraagt hij telkens om de computerspelletjes en kan ik hem niet meer meekrijgen. Vervolgens ga ik ook zelf maar weer aan het werk”

Wendy
33 jaar oud, Moeder van Luc 6 jaar