Fysieke Omgeving – Praktijvoorbeelden
We laten je graag deze inspirerende praktijkvoorbeelden zien, waarin gemeenten in samenwerking met ontwerp- of adviesbureaus gewerkt hebben aan hun eigen ‘receptenboeken’ of ‘ontwerpprincipes’ voor een beweegvriendelijke omgeving.
Sporten, spelen, bewegen en ontmoeten in Groningen
Gemeente Groningen maakte in samenwerking met Lior Steinberg en Jorn Wemmenhove samen dit praktisch hulpmiddel voor ontwerp, activering en participatie in de openbare ruimte. Een inspirerend document, niet alleen voor Groningen!
Bekijk hier de publicatie Sporten, spelen, bewegen en ontmoeten in Groningen of lees een reeks artikelen over De actieve stad Groningen: praktijk.
Buitenkansen voor een uitnodigende buitenruimte
het boek Buitenkansen biedt tools en inspiratie voor ene buitenruimte die verleidt tot gezond gedrag. In opdracht van en in samenwerking met de gemeente Apeldoorn en provincie Gelderland heeft Urhahn stedenbouw & strategie dit boek ontwikkeld. Het boek laat zien hoe je de buitenruimte in de stad uitnodigend maakt aan de hand van Apeldoornse en Gelderse voorbeelden die ook toepasbaar zijn in andere Nederlandse gemeenten.
Lees hier meer over Buitenruimte of bekijk het boek online.
Leidse Beweegsleutels
Gemeente Leiden ontwikkelde tien bouwstenen voor de inrichting van een beweegvriendelijke openbare ruimte die uitnodigt tot sporten, spelen, bewegen en ontmoeten. Deze beweegsleutels zijn een belangrijke sleutel tot het simuleren van meer bewegen van de Leidenaren en dragen bij aan de ambitie om van Leiden een gezondere stad te maken.
Bekijk hier de Leidse Beweegsleutels. Of lees hier op het platform Biind een artikel over een Leidse stedenbouwkundige werkt met de beweegsleutels in de praktijk.
Amsterdamse beweeglogica
De beweeglogica is onderdeel van het Amsterdamse programma ‘De Bewegende Stad’ met de ambitie: ‘Alle Amsterdammers bewegen’. De beweeglogica biedt houvast voor ‘stadsmakers’ om bewegen op te nemen in een ontwerp van een bestaande of nieuwe buurt.
Bekijk hier de Amsterdamse Beweeglogica.
De Beweegvriendelijke Stad
De beweegvriendelijke stad laat zien hoe een gezonde beweegvriendelijke stad eruit kan zien met fijne speelplekken, een stad als sportschool en een stad waar je veilig kunt opgroeien, oud kunt worden en waar je vanzelfsprekend overal kunt fietsen. Het boek is online in te zien en bevat inspiratie, ontwerptools en artikelen van expert. Amsterdam staat model als stad die uitnodigt tot beweggen.
Bekijk hier de beweegvriendelijke stad.
Gezonde leefomgeving Utrecht
Lees hoe gemeente Utrecht de openbare ruimte inzet voor een gezonde leefomgeving. Het artikel beschrijft aan de hand van de ontwikkeling van de Merwedekanaalzone, hoe gemeente Utrecht invulling geeft aan de ambities voor gezondheid in ruimtelijke plannen.
Bekijk hier het artikel openbare ruimte inzetten voor een gezonde leefomgeving: praktijkvoorbeeld Utrecht.
Inspiratie en werkboek gezondheid en ruimte
Wil jij als gemeentelijk professional, strateeg of adviseur het sociale en fysieke domein verbinden op het gebied van gezondheid en ruimte? Dan is deze publicatie van platform 31 en Pharos (gezond in) wat voor jou. het betreft een inspiratie- en werkboek met praktische handvatten, inspirerende voorbeelden en verdieping om direct mee aan de slag te gaan.
Bekijk hier het inspiratie en werkboek gezondheid en ruimte.
Kernwaarden gezonde leefomgeving
Vanuit Gezondheidsperspectief kijken naar de leefomgeving? Dan is deze publicatie van GGDGHOR zeer behulpzaam. Deze kernwaarden zijn bedoeld voor alle professionals die aan de slag willen met gezondheid in omgevingsbeleid. Ze bieden handvatten om het gesprek over de gezonde leefomgeving aan te gaan, in of met de gemeente. Elke kernwaarde is ook voorzien van voorbeelden.
Bekijk hier de kernwaarden gezonde leefomgeving.