Fysieke omgeving – Kennis – 3. de openbare ruimte

3. De openbare ruimte

Er zijn verschillende definities van openbare ruimte. Wanneer we binnen de context van beweegvriendelijke omgeving of bewegen in de openbare ruimte spreken over ‘openbare ruimte’ bedoelen we de openbare buitenruimte, toegankelijk voor iedereen en meestal in eigendom van de (lokale) overheid. Denk aan parken, straten, stoepen, groen(stroken), pleinen, etc.  

De openbare ruimte is een complex samenspel van verschillende systemen. Kijk maar eens naar deze foto en de verschillende beleidsvelden die te maken hebben met zo’n klein stukje leefomgeving. En dan zijn we nog niet compleet. Want er is ook vast een hondenpoep beleid, of iemand die zich over handhaving daarvan buigt, een medeweker die nadenkt over het beheer van deze plek, iemand die contact onderhoud met de inwoners rondom deze plek, etc. 

En dan is de afdeling ‘openbare ruimte’ ook niet in elke gemeente een afdeling. Elke gemeente organiseert dit op zijn eigen manier. Belangrijk om te weten bij het werken aan de beweegvriendelijke omgeving is dat je rekening moet houden met verschillende thema’s omdat de openbare ruimte zo’n breed beleidsveld is.